Boeddhistisch Zelfonderzoek bij herstel van verslaving
Hoe doe je dat?
Boeddhistisch Zelfonderzoek. Bij zelfonderzoek onderzoeken we op verschillende manieren ons eigen gedrag voor een beter begrip van ons herstel. We reflecteren daarbij op oud gedrag in onze verslaving. In het Boeddhistische Zelfonderzoek van Recovery Dharma onderzoeken we hoe we vanuit de Boeddhistische principes en haar beoefening nieuw gedrag in herstel kunnen vormgeven. Meditatie is een waardevol hulpmiddel bij dit zelfonderzoek.
Boeddhistisch Zelfonderzoek en Kalyana Mitta
Boeddhistisch Zelfonderzoek bij herstel met een vertrouwde vriend of groep
We hebben ondervonden dat het nuttig kan zijn om samen met een vertrouwde vriend of met een groep de vragen voor zelfonderzoek bij herstel te beantwoorden. Sommige sangha’s noemen een dergelijke groep ‘Kalyana Mitta’ – de boeddhistische term voor Wijze, Vertrouwde of ‘Spirituele’ Vrienden. Anderen noemen de groep ‘dharma buddy’s’. Hoe we het ook noemen, samen kunnen we vaak beter inzicht krijgen in waarom we bepaalde dingen doen, kunnen we een luisterend oor bieden aan elkaar en kunnen we in de praktijk oefenen in compassie en liefdevolle vriendelijkheid.
Zelfonderzoek in herstel is niet bedoeld als straf
In het Recovery Dharma programma hoeven we niet te boeten voor onze daden. Er is geen sprake van zelfvoordeling en kastijding. De achterliggende gedachte achter ons zelfonderzoek in herstel is dat het vooral een actie is van (zelf)compassie. Zelfonderzoek is een oefening in het ontwikkelen van inzicht. En ons boeddhistische zelfonderzoek is daarbij gericht op het ontwikkelen van mededogen voor onszelf en voor de ander.
Hieronder vind je een aantal formats die je samen met anderen kunt gebruiken.
Schrijf. Deel. Luister.
Formeel Boeddhistisch Zelfonderzoek
In dit document tref je de onderzoekende vragen zoals je die ook aantreft in het Recovery Dharma boek (Nederlandse vertaling). Het zijn de ‘inventarisatievragen’ die onder elk hoofdstuk beschreven staan, in relatie tot de Vier Nobele Waarheden en het Achtvoudige Pad.
Zelfonderzoek van het Innerlijke Kind. Geschreven en vertaald door leden van Recovery Dharma (NL)
Dit onderzoek betreft grotendeels dezelfde vragen bij het formele zelfonderzoek, maar het neemt het perspectief van het Innerlijke Kind als uitgangspunt. Daardoor heeft een meer vriendelijke en zachte benadering van ons herstel en brengt het ons weer in contact met het kind dat in ons leeft. Dit onderzoek biedt ruimte voor de beleving van het verleden en aandacht voor eventuele emotionele trauma’s die aan de oorsprong liggen van, of in ieder geval aan de start verbonden zijn aan onze verslaving. Inclusief meeting format.
Dagelijkse Check-In
Het kan prettig zijn om op dagelijkse basis bij jezelf in te checken.
Zeker als je aan het begin staat van je herstel (maar ook als je al langer in herstel bent) kan een vorm van dagelijks zelfonderzoek je helpen. In dit document tref je reflectieve vragen die je kunt gebruiken voor een dagelijkse check-in, bijvoorbeeld aan het eind van je dag.
Werkboek voor Zelfonderzoek
Het Recovery Dharma Werkboek voor Zelfonderzoek bevat bovenstaande drie onderzoeken, gebundeld in één werkboek. Dit werkboek is niet noodzakelijk om het boeddhistische zelfonderzoek te kunnen verrichten. Je vindt dezelfde vragen ook in het Recovery Dharma boek. Of je kunt deze gratis downloaden en uitprinten via bovenstaande documenten. Voordeel van het werkboek is dat je alles in één keer fysiek bij elkaar hebt, inclusief schrijfruimte, en dat het geheel voor je in één band verzameld is.